Vedete internațional

Asasinarea lui Maurizio Gucci, cea mai mediatizată crimă din istoria modernă a Italiei. Ce face astăzi văduvă criminală

Asasinarea lui Maurizio Gucci, în 1995, a fost una dintre cele mai mediatizate crime din istoria modernă a Italiei. Anchetatorii cazului s-au străduit doi ani să dea în vileag persoana care a orchestrat crima, iar astăzi, 26 de ani mai târziu, drama regizorului Ridley Scott, „House of Gucci”, aduce în plin plan povestea tumultoasă a dinastiei Gucci, scrie Filmnow.ro.

Însă care este adevărul din spatele crimei care a șocat o lume întreagă?

Ziua asasinării lui Gucci

Tragedia s-a petrecut în primăvara anului 1995, când Maurizio Gucci părăsea apartamentul său din Milano pentru a merge la birou. Părea o zi obișnuită pentru omul de afaceri îmbrăcat la costum și încălțat cu faimoșii pantofi Gucci. Însă cu doar câteva momente înainte de a intra în clădirea unde lucra, a fost împuscat de trei ori în spate de o persoană necunoscută, fatal fiindu-i al patrulea glonț, în cap.

Maurizio Gucci in anii '80

Se pare că asasinul fusese unul plătit.

Cine a orchestrat crima?

Persoana din spatele asasinatului a fost chiar Patrizia Reggiani, fosta soţie și mama copiilor victimei. Nemulțumită că primea o asistenţă financiară de doar 900.000 de lire sterline pe an, în urma despărțirii lor, dar și îngrozită de perspectiva că omul de afaceri s-ar putea recăsători, Patricia a angajat un asasin plătit.

Când Patrizia a fost găsită, în cele din urmă, vinovată de comiterea crimei, s-a zvonit că în magazinele Gucci din toată Italia atârnau simbolic seturi de cătuşe în vitrine. Întrebată de ce nu a comis singură crima, Patricia a răspuns fară pic de regret: "Vederea mea nu este foarte bună. Nu voiam să ratez."

Cum a început povestea de iubire dintre Gucci și Patrizia Reggiani

Cei doi s-au întâlnit la o petrecere în Italia, unde Maurizio ar fi întrebat un prieten: „Cine este fata aceea frumoasă îmbrăcată în roșu, care seamănă cu Elizabeth Taylor?” Și, așa cum a susținut Patrizia într-un interviu ulterior, „ Maurizio s-a îndrăgostit nebunește de mine. Eram captivantă și diferită."

Într-adevăr, cei doi erau foarte diferiți, Maurizio era nepotul lui Guccio Gucci, fondatorul casei de modă omonime, în timp ce Patrizia provenea dintr-o familie modestă. Mama ei, Silvana, fusese chelneriță și s-a căsătorit mai târziu cu Ferdinando Reggiani, un bărbat mai în vârstă și mai bogat, care făcuse avere din afaceri cu transportul. Astfel, Patrizia s-a obișnuit rapid cu avantajele vieții de lux, oferite de tatăl vitreg, motiv pentru care l-a considerat un ratat pe Maurizio Gucci atunci când acesta a apărut la ușa ei într-o mașină mică.

După ce a acceptat să se întâlnească cu el, Patrizia i-a cerut acestuia să îi cumpere un Ferrari. În fata acestei relații, familia Gucci a fost reticentă, îngrijorată că tânără s-ar putea căsători cu Maurizio pentru bani, iar tatăl acestuia, Rodolfo, a întrerupt finanțarea propriului fiu și i-a cerut Cardinalului de la Milano să oprească nunta. Dar fără rezultat.

Maurizio și Patrizia s-au căsătorit în 1972, când ambii aveau aproximativ 24 de ani. Ulterior au avut două fiice, Alessandra și Allegra. Cuplul a fost fericit timp de un deceniu, plin de petreceri somptuoase, potrivite în totalitate exceselor din anii '80, locuințe de lux în Acapulco și St. Moritz și excursii pe insule private cu iahtul lor, The Creole.

Însă totul a început să se prăbușească în 1983, când Rodolfo a decedat și Maurizio a preluat frâiele afacerii de familie. Acesta a fost acuzat de soția sa că eșecul se datora faptului că " încetase să mai asculte de ea și nu avea o gândire orginală", iar Maurizio a vândut, în cele din urmă, acțiunile Gucci unei companii de investiții din Bahrain cu 170 de milioane de dolari.

Cuplul a divorțat în 1991, însă Patrizia a continuat să-l numească „soțul meu” și, după ce i-a fost respins un acord de 2,5 milioane de lire sterline plus 650.000 de lire sterline pe an, ea a ajuns să obțină un sprijin financiar de 900.000 de lire sterline pe an.

Cu toate acestea, cel mai îngrijorător pentru Patrizia era faptul că Maurizio ar putea se căsătorească cu Paola Franchi, o blondă mai tânără și plină de farmec, iar puterea, banii și statutul pe care îi dobândise vor dispărea și că, în cazul în care cuplul ar avea copii, moștenirea fiicelor sale va dispărea și ea.

Se pare că femeia a găsit rezolvarea tuturor acestor probleme în Benedetto Ceraulo, un proprietar de pizzerie, plin de datorii, care dorea prețul în șase cifre ce fusese pus pe capul lui Maurizio Gucci.

Cum a fost prinsă Patrizia Reggiani

Autoritățile desemnate să descopere asasinul s-au concentrat, la început, pe rivalitățile pe care Maurizio ar fi putut să le aibă și neregulile afacerii sale, bazate pe stilul de viață extravagant, find acuzat chiar de propria familie că a falsificat semnătura tatălui său pentru a dobândi averea Gucci.

Însă iubita sa, Paola, a continuat să o suspecteze pe Patrizia, iar doi ani mai târziu aceasta a primit o informație de la o sursă anonimă, iar asta a determinat în cele din urmă politia să urmează și această pistă.

Se pare că Patrizia fusese atât de disperată să își ucidă soțul încât a început să întrebe pe oricine dacă ar fi dispus să o facă în schimbul unei sume de bani, incluzând aici prieteni și oameni de la băcănie. În ziua asasinării, aceasta scrisese în greacă cuvântul paradis în jurnalul ei.

Ba mai mult, prietena sa Pina Auriemma - o clarvăzătoare din înalta societate, care se luptase ea însăși cu datoriile, a susținut că „într-un moment de slăbiciune” a cedat cererilor prietenei sale de a găsi un asasin.

În ziua procesului, Patrizia a apărut îmbrăcată din cap până în picioare în haine Gucci și a susținut că Pina l-a angajat pe asasin fără autorizația sa și a șantajat-o după ce a avut loc crima. Din acest motiv, Pina a fost condamnată la 25 de ani pentru rolul său în organizarea crimei. Ucigașul a primit o condamnare pe viață, iar șoferul și portarul de noapte implicați au primit 29, respectiv 26 de ani de închisoare.

Patrizia a fost condamnată la 29 de ani în închisoarea San Vittore din Milano: "Nu credeam că mă vor prinde", a declarat ea. I s-a permis chiar să-l aibă ca animal de companie pe dihorul său Bambi, în urma negocierilor făcute de avocați.

În 2011, Patrizia a refuzat oportunitatea de a fi mutată într-o închisoare deschisă, unde se aștepta ca deținuții să lucreze, spunând: „Nu am lucrat niciodată în viața mea și cu siguranță nu voi începe acum”.

Ce a făcut Patrizia lui eliberarea din închisoare - a executat doar 16 ani

În timp ce pedeapsa i s-a redus la 26 de ani în urma apelului, ea a ajuns să facă doar 16 ani până la eventuala eliberare în octombrie 2014. În libertate, a continuat să atragă atenția plimbându-se prin Milano cu un papagal pe umăr. Un tribunal a decis că încă mai avea dreptul la 900.000 de lire sterline pe an din averea fostului său soț ucis și i s-au acordat 16 milioane de lire sterline pentru a acoperi perioada din închisoare.

Acum, în vârstă de 72 de ani, își împarte casa cu papagalul și câinele și, în timp ce pretendenții au venit și au plecat, aceasta susține în mod uimitor că bărbatul pe care a ordonat să-l ucidă a fost „singura ei iubire adevărată”

 

 

Vizualizări: 1,681

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vedete internațional:

Citește și: